Torsodragen

Torsodragen met een Afrikaanse doek is simpel; als je het eenmaal door hebt. 
Om je een eind op weg te helpen, vind je hier filmpjes, tips en trucks 😄
Daarnaast een antwoord op de meest gestelde vragen.

 

 

Als je iets mist, laat je het dan weten? Ik probeer de site zo volledig mogelijk te maken :) 


Korte voorbeeldvideo van torsodragen met een baby

Korte voorbeeldvideo van torsodragen met een kleuter (4 jaar, kledingmaat 104/110)

Uitgebreid (ouder) filmpje met uitleg over torsodragen met baby/dreumes


TIPS

 • Bovenste baan moet zo horizontaal mogelijk onder je oksel door lopen
 • Je kunt knopen i.p.v. 'twisten' maar het is dan moeilijker om strak aan te spannen 
 • Alle stof onder "babybips" goed naar voren halen. Als hier ruimte op zit zakt het makkelijk naar beneden. 
 • Strakker aanspannen dan je denkt! (tenzij je kindje gaat "piepen" natuurlijk ;-) ) 
 • Altijd de punten goed instoppen! 
 • Oefenen, oefenen, oefenen, totdat je ineens denkt: oooooh dit is het :-D 

Boooooobs

Grote borsten? 
Geen probleem. 

 

Kleine borsten?

Geen probleem. 

 

Echt niet? Nee! 
Zelfs mannen kunnen torsodragen! Een beetje buste is wel makkelijker en zal misschien wat comfortabeler zijn maar het is niet noodzakelijk om te kunnen torsodragen. 
Mocht je echter een hele grote of kleine borstomtrek hebben laat het dan even weten. Het kan zijn dat je dan een iets langere of kortere doek nodig hebt. 

 

 Wasinstructies

 • Was de doek voor gebruik. Hij is nog niet gewassen en heeft voor het eerste gebruik een wasbeurt nodig om hem soepeler te maken en er zeker van te zijn dat hij niet meer kleur afgeeft. 
 • Na het wassen kun je hem het beste strijken. Daarmee fixeer je de kleur weer. 
 • In de wasmachine kan trouwens gewoon op 40 graden met een wasmiddel naar keuze (niet één met een bleekmiddel erin natuurlijk)
 • Handwas en laten weken kan maar dan met wat azijn. Hierdoor blijft de kleur beter behouden. Als je de doek laat weken kan er nog veel kleur afkomen (afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de waxkatoenen doek). 
 • Als  je doek heel stijf is kun je hem ook laten weken met azijn. Stijfheid komt doordat de wax er nog niet goed 'uit' is. Door veel wassen en gebruiken wordt dat echt beter met de tijd. (Momenteel verkoop ik in de standaard collectie alleen nog doeken die al meteen 'soepel' zijn :) ) 
 • Ik zeg altijd; niet in de droger. Dat heeft er meer mee te maken dat het natuurlijk nooit echt goed is om iets in de droger te gooien. Je hebt kans op (meer) krimp en de doek 'slijt' iets meer.  En even ophangen zijn ze ook zo droog. 
  Maar ze kunnen best in de droger, echter op lage temperatuur. 
 • Katoen is een natuurlijke stof en heeft daarom een natuurlijke krimp tot zo'n 5%.
 • Hangend drogen en niet in direct zonlicht (tegen verkleuren). 

Veelgestelde vragen


Ik heb het idee dat m'n kindje veel te laag hangt, wat kan ik doen? 

 

Torsodragen voelt sowieso heel anders dan dragen met een geweven (lange) doek of draagzak. Je kindje zit in de holling van je rug in plaats van op de bolling. 
Als je kindje op je kont hangt, is het inderdaad wel iets te laag. Begin dan opnieuw met aanspannen. 
Het aanspannen van de onderste baan / onderkant is hierbij ook van groot belang. 

Nadat je de bovenkant strak hebt geknoopt, zorg je ervoor dat je daadwerkelijk alle stof goed onder het kontje begeleid en de uiteinden naar voren trekt. Als hier teveel stof zit, is er ruimte om naar beneden te zakken. 
Als je een grotere borstpartij hebt, is het van belang om niet teveel voorover gebogen te staan of in ieder geval juist wel strak over je borsten te knopen. 
Doordat je voorover staat kunnen je borsten iets 'hangen' waardoor je extra stof gebruikt. Zodra je gaat staan, komt alles weer wat op z'n plek (ja ik spreek uit ervaring ;) ). Je hebt dan dus meer stof gebruikt dan nodig. Je kunt dan het beste even opnieuw aanspannen wanneer je rechtop staat. (bovenste knoop los, aantrekken en opnieuw 'twisten'. Onderste knoop los, goed alle stof aantrekken en opnieuw 'twisten'.)

 


Ik heb een grote borstomtrek, kan ik met een gewone maat uit de voeten?  
Wat is de prijs voor een op maat gemaakte doek?

 

Torsodragen is voor iedereen, dus ook als je een grotere borstomtrek hebt, zorg ik dat ik een geschikte doek voor je maak. Check even bij me als je twijfelt. Vanaf een borstomtrek van >105 cm kan het fijner zijn om een iets grotere doek te nemen.

Dit kost niks extra, oftewel, dezelfde prijs als de standaardmaat. Het kan wel zijn dat ik niet meer genoeg stof heb en ik de doek dus niet meer op maat kan maken. In de webshop vind je de actuele voorraad, daar kun je zien of de op maat gemaakte versie nog beschikbaar is. Als je daarvoor kiest kun je bij de opmerkingen je omvang laten weten, dan zorg ik dat ik de doek op maat voor je maak. 

 


Vanaf welke leeftijd kun je torsodragen?  

 

Ja, in sommige landen in Afrika draagt men al vanaf de geboorte. Echter zijn die vrouwen vaak een stukje geoefender dan wij Europeanen. Meisjes in Afrika worden immers grootgebracht met torsodragen. Nu hebben wij Europeanen een hele andere bouw en in Afrika dragen ze al op jonge leeftijd hun broertje/zusje/neefje/nichtje/buurmeisje/buurjongentje op hun rug. En, zeg nou zelf, durf jij het aan om je kleine babytje op je rug te leggen en in een torsodoek te dragen ;-) ?

We houden hier aan dat een baby een voldoende stevig nekje heeft. Iets verder ontwikkelt is dus :-) 
Ikzelf, als ervaren torsodrager, ben m'n jongste met een leeftijd van ongeveer 6 weken gaan torsodragen. Sowieso raad ik aan om een consult te nemen bij een draagconsulent in jouw buurt die ervaring heeft met torsodragen. 


Tot wanneer kun je torsodragen? Wat is het maximale gewicht / leeftijd? 

 

 

Dit is heel persoonlijk, net zoals het dragen met een lange geweven doek moet het natuurlijk nog prettig zijn voor zowel moeder als kind. 
Er zit geen maximum gewicht aan en een leeftijd is ook moeilijk te zeggen wat de lichaamsbouw van elk kind is verschillend. 
Wel zijn torsodoeken, in tegenstelling tot wat men denkt, juist wel geschikt voor oudere kindjes en zelfs kleuters.  Die lopen immers veel zelf maar worden stiekem soms toch moe en een torsodoekje tover je dan gemakkelijk uit je handtas ;-) 
Je kunt dus echt in ieder geval torsodragen tot een leeftijd van 4 jaar; als ik dan toch iets specifieks moet noemen, hihi. 


Hoe zit het met de kwaliteit / kleur / haaltjes van de doek? 

 

China neemt helaas de markt in Afrika helemaal over. Vele lokale weverijen zijn daardoor ten gronde gegaan. 
De echte weverijen in Afrika leveren moeilijk in Europa dus krijg ik via vrienden en familiebezoeken nog weleens de echte doeken binnen uit Afrika maar zelfs daar zijn de Chinese doeken meer te krijgen dan de lokale. 

Ik koop GÉÉN chinese merken in omdat ik die industrie niet wil ondersteunen en juist de lokale markt wil versterken en echt bij de weverijen zelf in wil kopen. En dat kan ook dichtbij huis (wat dus weer goed is voor het milieu omdat er weinig transport nodig is).   
In Nederland en België wordt de beste kwaliteit waxkatoen gemaakt. Zo is Vlisco een bekend merk wat de naam (en de prijs) heeft. Ook zijn er een aantal andere merken waar ik bij inkoop. De kwaliteit is top en fijn. 

Ik controleer de torsodoeken altijd goed voordat ze de deur uit gaan maar het kan zijn dat er soms een foutje inzit. Vaak is het slechts het einde van de draad geweest wat weer aangezet is waardoor je een soort 'litteken-vormig' stukje in de stof hebt. Dit doet totaal niet af aan de kracht van de doek. Mocht je denken dat ik toch iets over het hoofd heb gezien; stuur even een berichtje. 
Ook krijg ik weleens vragen over de kleuren / motieven. Door het verfproces gebeurt het weleens dat een kleur 'overloopt', het motiefje is dus niet perfect of een donkere kleur loopt over in een lichte kleur. Zelf vind ik dit juist ook weer karakter geven aan de doek. Mocht je dit absoluut niet willen dan zul je niet snel de perfecte torsodoek van echt waxkatoen vinden ;-) 

 

 

Vraag? Opmerking? Tip?
Schroom niet en bel, app, mail of schrijf!

 

Telefoonnummer: 06 48 46 09 07

 

Paulien@apwoyo.nl

 

Ook kun je een bericht sturen via het contactformulier. 

 

Apwoyo is gevestigd in Wirdum (Friesland)